Wyspa pełna kłów pazurów i magii!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Uśmiechnąłem się lekko, kiwając głową.
- Teraz na recepcji stoi Ray, możesz poobserwować jak on spisuje pacjentów do rejestru, a jak podpytasz go o cokolwiek to na pewno pośpieszy z odpowiedzią - zapewniłem, powoli odsuwając się już od wilczycy. - Muszę się zająć pacjentami, złapię cię jak będę miał kolejną przerwę - zaproponowałem.
- To do zobaczenia doktorze, pracuj spokojnie - pożegnałam swoje serce, wpatrując się w niego jeszcze przez chwilę, a na moje szczęście on też patrzył się na mnie i oboje nie mogliśmy oderwać od siebie oczu. W końcu jedno z nas głośniej westchnęło i się nieco obudziliśmy. Grim dał mi buziaka w czoło, a ja Pogładziłam go po ramieniu i odprowadzilam wzrokiem zza róg korytarza.
Zaraz potem pojawił się Ray z rozbawionym uśmiechem. Popatrzyłam na niego pytająco.
- Nic, nic, po prostu miło się na was patrzy, aż szkoda rozdzielać. Evelynn bywa zimna łąk lód. - Oboje się zaśmialismy. - Na szczęście nie zawsze, to świetna wilczyca i doktor. Tylko lekko przewrażliwiona na punkcie zasad - podsumował.
- Z ust mi to wyjąłeś - oznajmiłam.
Stanęliśmy przy lądzie, gdzie Ray, znów wyjaśnił mi wszystko, tyle że jeszcze dokładniej niż Grim, demonstrując dodatkowo na przykładzie pacjentów, którzy do nas podchodzili. Choć z rana było ich mało, to po południu zdecydowanie więcej wilków już do nas przychodziło, pytając czasem o same rady, czego uważnie słucham, gdy doktor odpowiadał im na pytania.
- Masz trudną pracę - mruknęłam, gdy szliśmy korytarzem prowadzącym na wyjście do ogrodu. - Jesteś jeszcze bardziej niesamowity w moich oczach niż byłeś - dodałam uśmiechając się szeroko i ściskając jego dłoń.
Bohater nie jest odważniejszy od zwykłego człowieka, ale jest odważny pięć minut dłużej."
- Czekaj, czyli zawsze nie byłem tak niesamowity? - udałem zaszokowanego i zaraz parsknąłem śmiechem. - Oj piękna, moja praca jest trudna i ciężka, ale daje niesamowitą satysfakcję... No wiesz, z samego faktu, że pomagam. Chcę pomagać, każdemu kto potrzebuje pomocy... Taki już jestem. I może dlatego, trud już mi od dawna nie przeszkadza. Rey powiedział, że dałaś z siebie wszystko - dorzuciłem z uśmiechem.
- Mówiłam ci, że tak będzie. - Zachichotalam. - Wiesz... Po prostu jak ty pracujesz, to mam wrażenie że tylko udajesz zmęczonego gdy wracasz z lecznicy, bo taka jest zasada że lekarze są padnięcia po dyżurze. - Znów się Zaśmiałam rozbawiona. - A ty zawsze promieniejesz - zaznaczyłam mocno. - Zawsze - postanowiłam powtórzyć, na wypadek gdyby jednak nie usłyszał. - Wiem, że twoja praca to nie bułka z masłem - dodałam już poważnym tonem, rozglądając się po korytarzu. - Minęliśmy przed chwilą korytarz na którym stawiałam pierwsze kroki, po wypadku - przypomniałam mu cicho. - Na własnej skórze przekonałam się, że to trudna praca, i że jesteś niezastąpiony.
Wyszliśmy z budynku, do zadbanego ogrodu przy lecznicy.
Bohater nie jest odważniejszy od zwykłego człowieka, ale jest odważny pięć minut dłużej."
- Oj tam niezastąpiony... Takim już jestem wilkiem. Nie walczę tam, razem z innymi łowcami czy wojownikami, tylko tutaj, ramię w ramie z dziesiątką takich samych dziwaków jak ja. I żaden z nas nie ma forów, nie ma przewagi, czy pod górkę. Wszyscy walczymy na tak samo ciężkich zasadach... Nie mówię, że jestem nie zastąpiony, ale na pewno lekarze są istotni. I trochę szkoda, że jest nas mało, jak na taką waleczną rasę - parsknąłem.
- Dlatego cenny z was towar - mruknęłam rozbawiona, trącając go ramieniem. - Po prostu każdy wilk czuje do czegoś powołanie i chce się w tym realizować. A że waleczna z nas rasa... - Zachichotałam, spoglądając na Grima. - Choć nie wszyscy mogą nimi zostać, dlatego z czasem dziecięcy entuzjazm ochładza się, a szczeniaki wybierają coś w czym czują się naprawdę dobrze. - Wzruszyłam lekko ramionami.
- No tak, tak, to akurat normalne - uśmiechnąłem się lekko, ale moje myśli zaprzątało już coś innego. Ławeczka, na którą przyjeżdżałem z Astrą na wózku i gdzie siadała obok mnie. Uśmiechnąłem się lekko, ściskając ją odrobinkę mocniej, by zrozumiała czemu się zawiesiłem.
- Idziemy na polanę? Za lasem? - upewniłem się. - Mam jeszcze czas, więc nie musimy się śpieszyć... - dodałem.
Zerknęłam na Grima, a potem rozejrzałam się subtelnie szybko i wtedy zobaczyłam ławeczkę. Uśmiechnęłam się lekko.
- Emmm - sama złapałam teraz na chwilę zawieche. - Tak, tak, możemy się przejść na polanę. Ale na pewno masz tyle czasu? Robi się coraz więcej pacjentów - zaniepokoiłam się trochę.
- Nie wiem czy zauważyłaś, ale odkąd przyszliśmy, zebrał się w końcu cały personel. Na sali nie ma trzech lekarzy, a jest już dziewięciu. Przygotowujemy punkt podawania serum, gdyby ktoś z jakichkolwiek powodów nie miał go w domu - wyjaśniłem. - Nie martw się, zasuwam od rana, mogę sobie pozwolić na co nieco - mrugnąłem do Astry. - Wiesz doskonale, że znam umiary w swoich przerwach.
Pokiwałam głową potakujaco.
- No tak... Wybacz. Nie chcę cię pouczać, ja... - Pokręciłam głową. - Uh, brakuje mi po prostu pracy, obowiązków. Tego wszystkiego. Rozleniwiłam się przez uraz nogi. Sama siebie próbuje zagonić do roboty, ty robisz wszystko dobrze - wyjaśniłam, cmokając go przelotnie w policzek.
- W porządku, rozumiem przecież o czym mówisz - westchnąłem, ale nie odmówiłem sobie całuska. - Może spróbuj popracować z Łowcami? No wiesz, przy tropieniu, łapaniu zwierzyny i późniejszym oprawianiu? - zaproponowałem. - Biegasz już całkiem sprawnie, nauczyłaś się już prawie jak opierać ciężar na trzech nogach... Robisz kolosalne postępy.
- Nie potrzebują kulawej wojowniczki - bąknęłam. - Poza ym, nie kręci mnie bieganie za królikami. - Wywróciłam oczami. - Może powinnam pomoc mamie i siostrze przy szyciu futer - westchnęłam. - Będę po nich sprzątać żeby mieć zajęcie - dodalam, wywracając oczami. Zacisnęłam wargi. - Wybacz, Grim. Wiem, że chcesz pomóc, ja... Po prostu chce wrócić do walki. To było moje życie i chce je odzyskać.
- A ja ci gwarantuje, że je odzyskasz, ale z czasem. Sama rozumiesz, nie wszystko od razu, przez jakiś czas musisz się gdzieś zahaczyć i po prostu zbierać siły i wracać powoli do formy - powtórzyłem jak za każdym razem. - I setny, a może tysięczny raz powtarzam, że jak na strzaskaną kość, jest naprawdę dobrze i widzę, że będzie lepiej, twoje mięśnie są już niemal całkowicie odbudowane - dodałem.
- Wiem, wiem, że się powtarzasz - powedziałam potulnym głosem. - Nie chce żebyś się ciągle powtarzał. Wybacz, naprawdę. To silniejsze ode mnie. Żal mi. Żal zjada mnie samą od środka. Nie wiem, czy sobie z tym poradzę. Chyba nie, chyba nie umiem. Najwyraźniej mi nie wychodzi, bo nie potrafię się pogodzić z tym co się dzieje teraz. Nawet gdy moje serce i lekarz, próbuje mi wytłumaczyć.
Pochylilam głowę czując wstyd. Było mi naprawdę z tym głupio. Przyznać się przed nim. Przyznać się przed samą sobą.
- Piękna, możesz się skupić na budowie naszego leża - zaproponowałem też nieśmiało. - Oczywiście, nie zrobisz wszystkiego sama, zabraniam ci wręcz robić wszystkiego sama, ale wiesz, choć zacząć... Zajęłabyś się tym, skupiła na czymś, a jednocześnie wróciła do siłowej pracy - dodałem. - Oczywiście, nie naprawi to twoich problemów i wybacz, że nie mogę powiedzieć nic więcej... Zapewniam cię, że uda nam się coś wymyślić - wyjaśniłem.
Wzięłam głęboki oddech.
- Masz rację, to mogłoby nieco zająć moje myśli. Co ja gadam, bardzo zająć moje myśli. Już teraz często je zajmuje. Było by cudownie móc mieszkać na swoim - szepnęłam, uśmiechając się sama do siebie. - Gdy dojdziemy do siebie po pełni i po pracy... Usiądziemy razem, by rozrysować plan? Postaram się narysować wszystko co wpadnie nam do głów. To będzie piękny dom, Wolfgrim.
- Okej - westchnąłem głębiej, wychodząc na polanę. Soczyście zielona trawa kołysała się pod naszymi stopami. - Plan, potem fundamenty i szkielet budynku... Sprowadzić materiały, ale to nic nadzwyczajnego... - kiwałem z wolna głową. - Tak, myślę, że to już kwestia kilku tygodni - powiedziałem optymistycznie.
Zaśmiałam się.
- Do szkieletu na pewno kilku tygodni - mruknęłam. - Chcemy mieć duży, dobry dom. Całość to kwestia trochę dłużego szaczu, szczeniaku - dodałam, uśmiechając się do Grima szeroko mimo wszystko. - Ale i tak widujemy się często. A... Mhm, a co powiesz na to, by znów wybrać się do zagajnika i posprzątać? Gdyby przygotować tam miejsce do spania w ludzkiej postaci... - Wzruszyłam ramionami. - Moglibyśmy tak zostawać na moc razem, czasem, no wiesz. Chyba że nie chcesz. Zrozumiem, to było... Wasze miejsce - szepnęłam.
- Obecnie, jest to puste miejsce - poprawiłem Astorię, ale bez cienia żalu, jaki miałem w głosie jeszcze parę miesięcy temu. - Sama pomogłaś mi przegonić tamte duchy, a Tetra wraz z Wielkim Wilkiem jest na swoim wiecznym polowaniu. Pamiętam o niej, ale wiem, by nie mieszać duchów z rzeczywistością. To pusty zagajnik, który możemy wykorzystać. Wystarczy go nieco posprzątać i lekko przemeblować - zaproponowałem.
Uśmiechnęłam się szerzej.
- Tak, to pusty zagajnik. W ładnym miejscu. Szkoda by było z niego nie korzystać - wyjaśniłam, pocierając dłonią po jego przedramieniu. - Cieszę się że się ze mną zgadzasz - zaznaczyłam dumna z niego.
Żegnajcie duchy raz na zawsze.