Wyspa pełna kłów pazurów i magii!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Od razu zgraliśmy się razem, nie mieliśmy żadnego problemu z dopasowaniem się do siebie. Jakbyśmy nie robili niczego innego poza tym, poza byciem obok siebie. Byciem razem...
Zakochałam się w nim po uszy. Czy to możliwe że można bać się tego uczucia? Byłam go pewna ale i tak każdego dnia czułam narastający strach. Nie był on jeszcze bardzo duży, ale żyłam że rósł... Oh tato... Czy ty byś mi to wyjaśnił?
- Tak... W miarę tak. Dosyć spokojnie. Balcerowicz mnie trochę bolą. Muszę skończyć sukienkę jutro - mruknęłam, przygryzając wargę.
Jasne, trzeźwe spojrzenie potrafi przebić mroki codzienności...
- Pracuś... - westchnąłem ze współczuciem i kiwając się z nią nadal na boki, ująłem obie jej dłonie i przyciągnąłem do ust by ucałować każdy paluszek po kolei. - Są czerwone i strasznie rozgrzane - zauważyłem, patrząc na nią smutno. - Zrób sobie okład chłodzący, dobrze? - poprosiłem z troską, większą niż się w ogóle spodziewałem w głosie.
Tak mi na niej zależało... Tak bardzo... Jak jeszcze na niczym w życiu. To źle, dobrze...?
- Jakoś nie miałam na to czasu... Napije się trochę krwi i potrzymać pod zimna woda - stwoerdziłam, zatrzymując się i przyglądając jak całuje moje palce. - Wtedy szybciej się zregeneruje. Ale nie bolą aż tak bardzo. Bez przesady... - Zaśmiałam się krotko. - To tylko trochę obtarć...
- Niech będzie... - skończyłem całować palce i popatrzyłem na nią czule. Spotkałem się jednak z dziwną chłodną ścianą między nami. Popatrzyłem uważnie na Mandy, jednak jej twarz wyjątkowo nic mi nie zdradziła.
- Wszystko w porządku...? - zapytałem spokojniej, cofając się nieco z uczuciami, nie wiedząc na czym stoję.
Zmarszczyłam brwi i pokiwałam powoli głową.
- Tak, tak, jest w porządku, po porostu... Zastanawiałam się, czy... No nie wiem. Jest coś jeszcze co moglabym zorbic, żeby nie być tak podatna na persfazje - szpepnęłam, zdradzając jedynie jeden z wielu tematów nad którymi dumałam.
Znów zaczęłam się kiwać do muzyki, wracając powoli do tańca.
Uniosłem lekko brew, razem z nią tańcząc.
- Dobrze ci szło dopieranie jej - zauważyłem. - Cóż, jeśli chcesz odpierać silniejszą perswazję, sama musisz być silniejsza. Picie lepszej jakości krwi to dobry początek. Może być dobrej jakoś zwierzęca, ale pita codziennie na przykład - wyjaśniłem. - Ktoś próbuje na tobie użyć perswazji. Hm, nie ładnie...
Wydęłam wargi.
- Po prostu wolę być przygotowana na każdą ewentualność i tyle - odparłam beznamiętnym tonem. - To chyba nic złego? - mruknęłam już mniej pewnie. Westchnęłam cicho. - To będę pić częściej... - powedziałam pod nosem, bardziej do siebie.
- Chcesz bym ci jakąś dostarczył? - zapytałem. - Nie masz pewnie tyle czasu by polować - zauważyłem, nadal patrząc na nią z uporem. Co przede mną ukrywasz? Dlaczego postawiłaś nam tą niewidoczną granicę, a teraz się za nią chowasz? Nie reagujesz na moje pocałunki, nie inicjujesz niczego samej... Mów o mnie...
- To nie będzie żaden problem, upewnię się czy będzie dobra - dodałem od razu.
- Zwierzęca - podkreśliłam, po czym uśmiechnęłam się szczerze. - Skoro proponujesz to przyjemne - dodałam już radośniej. Muzyka zmieniła się na bardziej skoczna, przez co sama poczułam się bardziej ożywiona. - Będę wczesczna i zobowiązana się odpłacic, co chcesz w zamian, gburku? - spytałam uśmiechnięta.
- Mogę się przytulić...? - zapytałem. - Mam wrażenie, że cały czas jesteś na mnie zła za tamtą sytuację, a jedyne czego naprawdę pragnę to twoja bliskość - wyznałem. - Nie rozumiem tego, boję się, że do końca nigdy nie zrozumiem. Ale nie lubię, gdy mi kreślisz granicę bliskości. I tak będę się starał podchodzić i ją przekraczać - zauważyłem, ale teraz po prostu pochyliłem głowę.
Znów się zatrzymana a zaraz za mną zrobił to Cai.
- Wybacz - szepnęłam zmartwiona. Objęłam pospiesznie ramionami jego szyję i mocno się go śniegowce przytuliłam. - Przepraszam, Mordecai... Nie kreślę granic i nie gniewam się. Sama... Średnio rozumiem. Nigdy nie byłam tak daleko. Zaczyna mnie to orzrstaraac i... I chyba zaczynam się bać. - Zaśmiałam się z napięciem. - Przerasta mnie to trochę. A nie chce żeby tak było, bo wiem że ciebie to pewnie orzrstaraac jeszcze bardziej. - Zaśmiałam się ponownie. - Nie chce nawalić, nie chcę żebyś się cofnął. Wiem jak to wygląda, widziałam swoją matkę. - Pokręciłam głową.
- Nie nawalasz, Mandy, hej - powiedziałem spokojnie, także się przytulając, bardzo zadowolony z jej dotyku. Tak bardzo zadowolony. - Nie cofnę się. Nie mam zamiaru się cofać, chcę być z tobą jak najdłużej mogę, będę się starać by być jeszcze dłużej... Ale póki co nie musisz się bać - zapewniłem. - Ja też nie wiem po czym stąpam, już dawno skończyła się moja granica bezpieczeństwa, ale wiem, jestem tego pewien, że chcę spędzać z tobą jak najwięcej czasu... To jest mój pewniak - wyznałem szczerze, tuląc się po prostu.
- Ale ja chcę rozumieć co czuje. Chce wiedzieć co przeżywam i potrafić... Jakoś na to reagować. - Schowałam nos w jego szyję, zamykając oczy. - Myślałam że wiem co się dzieje ale już nie mam pojęcia... Chce być silna ale momentami nie wiem jak, nie wiem... I odkąd wróciliśmy próbuje się dowiedzieć ale wcaiz błądzę. - Musnęłam wargami jego szyję. - Nie chce granic, nie stawiam ich... Nie celowo.
- To dobrze - westchnąłem głęboko, napełniając płuca jej zapachem. - Wiem, że jest ciężko, wpłynęliśmy na nieznane wody, ale damy radę... Po prostu... Czujemy miłość - zacząłem z wolna. - Ale boimy się, wcześniej tego nie znaliśmy... No i nie boimy się tylko o siebie, jak zawsze. Teraz nasze myśli zajmuje ktoś inny, to nieco obce... Martwimy się o tego wampira, jesteśmy w stanie troszczyć się o niego kosztem siebie... To bardzo dziwne, ale tak wygląda i myślę, że to właśnie miłość - uznałem.
- Tak, to chyba miłość - przytaknęłam szeptem, zatapiając palce w jego włosach. - Było tak dobrze przez ostatnie tygodnie. Nie podoba mi się powrót. To to miejsce tworzy nieprzyjemna aurę - jęknęłam, szukając winowajcy. - Muszę przywyknąć. Pół roku... Jeszcze pół roku i to się skończy... Będzie potem już dobrze - szeptałam sama do siebie, pocieszając się.
Uśmiechnąłem się lekko. Pół roku? Możliwe, że pół roku, ja jeszcze nie wiedziałem... Może lepiej.
- Zazwyczaj nie lubię mówić o przyszłości... - zacząłem. - Ale możesz już sobie wyobrażać życie ze mną i kwiatami... - westchnąłem, natychmiast ciesząc się na jej poprawę humoru.
Zaśmiałam się krotko.
- Tobą i kwiatami - powtórzyłam po nim. - Nierozłączną część Mordecaia Harlanda. W ogóle to jest niesamowicie rozkoszne. Twoja pasja. Ktoś tak silny i potężny jak ty, kocha tak delikatne i kruche rzeczy jak kwiaty... - szepnęłam, pocierając kciukiem po jego szyi. - Niesamowite. Myślałeś kiedyś o tym w taki sposób? Moze brakowało ci delikatności w życiu i znalazłeś ją w roślinach...?
- Może? Nie wiem? Zawsze mi się podobały jednak ich kolory... Tak barwne, dostojne i pełne wdzięku rośliny, które pokażą nam swoją piękną stronę tylko gdy na to zapracujemy - uśmiechnąłem się szczerze. Potem jednak pochyliłem się nieco i szeptem, mówiąc tajemnice, wyznałem:
- Zawsze... Zawsze chciałem być ogrodnikiem. Nie przejmować się nazwiskiem... Tak byłoby łatwiej... Choć pewnie byłbym zupełnie innym wampirem...
Mruknęłam potakujaco.
- Rozumiem... Na pewnie byłbyś równie cudownym wampirem co teraz dla mnie. - Pogładziłam go po ramieniu, przyglądając mu się z ciekawością. - Skoro tego pragniesz... To dlaczego by tak nie zacząć żyć? Możesz. Oboje możemy tak żyć. Gdzieś daleko stąd. Zdala od tego wszystkiego.
Popatrzyłem na nią z żalem. Ona by mogła już rzucić wszystko, tylko dla mnie, uciec stąd bez oglądania...
- To nie jest książka przygodowa - mruknąłem. - Nie urodziłem się ogrodnikiem, a jedynym dziedzicem rodu Harland. Nie wyrzeknę się przeszłości, nie chce tego robić - zaznaczyłem z westchnieniem. - Kocham cię, ale... Mam obowiązki. Wiążą mnie umowy i obowiązki względem całego mojego rodu... Nie ucieknę od tego...