Wyspa pełna kłów pazurów i magii!
Nie jesteś zalogowany na forum.
Prychnelam.
- Jestem tylko głupim wampirem. Cudnie. Głupi, masochistyczny wampir z potencjałem. Coraz więcej się o sobie dowiaduje! - stwoerdziłam. Westchnęłam i przechylamy głowie w bok. - A kiedy ty, wielki panie Harland, przestaniesz być nadentym dupkiem? - spytałam wyzywająco, unosząc brew i patrząc na niego z niesmakiem.
Jasne, trzeźwe spojrzenie potrafi przebić mroki codzienności...
Uniosłem lekko brwi.
- Ja? Nadętym dupkiem? - powtórzyłem po niej. - Nie przypominam sobie bym nim był. Może odrobinkę - wzruszyłem ramionami. - Poza tym jestem tylko skromny Mordecai Harlnad, znałaś moje imię, czy może ignorancja jest twoją drugą naturą? - zapytałem uprzejmie.
- To raczej moja druga natura - odparłam, uśmiechając się do niego. - Ale tobie to chyba nie przeszkadza. Tak właściwie, to mam wrażenie,że ciebie to wręcz kręci. - Uniosłam dłoń. - Niech zgadnę, wszyscy wręcz rzucają ci się do stóp, potakują i wychwalają. Brakuje ci takiego zimnego prysznica ode mnie. Moja ignorancja sprawia, że jestem dla ciebie ciekawsza. - Zmarszczyłam brwi, bo sama też dopiero do tego doszłam. - To dopiero jest chore - skomentowałam.
Zmarszczyłem brwi, uśmiechając się z wyższością.
- Fakt, ciekawisz mnie przez swoją ignorancję - przyznałem. - Ale nie do końca dlatego, bo potrzebuję tego. Nie. Raczej ciekawi mnie jak daleko zajdziesz kpiąc ze wszystkich, wyśmiewając tych, którzy są w stanie zniszczyć cię jedną dłonią... - uśmiechnąłem się ze sztuczną uprzejmością czy umiałem inaczej?. - To, że ignorujesz problemu, czy silniejszych od siebie, nie znaczy, że to wszystko znika. Wiesz już, że mógłbym ci złamać kark w zależności od kaprysu, a moje nazwisko zmyje winy za mnie. Jednak nadal tu stoisz, kpisz ze mnie, chcesz dla mnie pracować... Albo jesteś bardzo zdesperowana, albo miałem rację co do masochistki - zauważyłem, ale skończyłem się już uśmiechać.
- Wierz mi lub nie ale znam granicę. Wiem, że nie skręcisz mi karku, nawet jak powiem za dużo - powedziałam z pewnością w głowie. Potem jednak ta pewność ze mnie uleciała. - Co do łamania mi miej znaczących kości nie jestem już taka pewna... Ale nie zabijesz mnie dla kaprysu. Prawda? - Uniosłam brew. - Gdybyś tak myślał, nie proponował byś mi pracy. - Wzruszyłam ramionami. - Do każdego dostosowuje słowa. A przynajmniej staram się ograniczyć bycie sobą. - Parsknęłam śmiechem. - Sama byłam z lekka zdziwiona, że mi na tyle pozwalasz - dodalam, rozglądając się dookoła. Wszystko tylko już nie patrzyć prosto na niego. Jakoś dziwnie się z tym czułam.
- A więc gdzie postawiłaś granice przy mnie? - zapytałem, unosząc lekko brwi i podchodząc do Mandy kilka kroków. - Czego boisz się zrobić, a co zrobisz z wahaniem? Czego w twoich oczach bym nie zdzierżył...? - pytałem dalej, w przeciwieństwie do wampirzycy, patrząc na nią ciekawsko.
- Póki co nie mam na ciebie granic, masz przed sobią glównie Mandy Cantrell, z paroma grzecznościowymi dodatkami. Często zdarza mi się przeeklinac - mruknęłam, zerkając na niego kątem oka. Kurde, gapił się na mnie. Westchnęłam ciężko i zaczęłam się bawić kosmykiem włosów, który wypadl z koka.
Stanąłem dość blisko niej, na tyle blisko, że czułem jej obawy, jej niepewność, czułem... jej zapach. Hmm chyba go lubiłem. Podobał mi się, jak cała ona.
- Dlaczego na mnie nie patrzysz? - zapytałem, choć nie uzyskałem odpowiedzi. Zmarszczyłem brwi, jednak nie ze złości na brak odpowiedzi, ale zastanawiając się poważnie co było przyczyną tego, że odwróciła wzrok. Westchnąłem więc, rozluźniając się. - Spójrz na mnie, Mandy - poprosiłem łagodnym głosem, hipnotyzujący, aksamitnym.
Popatrzyłam na niego nawet nie myśląc nad tym gestem. Jego głos był zbyt przyjemny, delikatny i po prostu opieranie mu się nie wchodziło w rachubę. Przez kilka chwil patrzyłam mu w oczy ze spokojnym wyrazem twarzy.
- Um... Możemy wrócić do umowy? - zapytałam. - Bo po to tu przyszłam. Zgadzam się i chce wiedzieć kiedy to spiszeny i będę mogła podpisać - powedziałam szeptem.
- W każdej chwili, gdy tylko ze chcesz - zapewniłem spokojnie. - Możesz przyjść do mojego gabinetu w ciągu kilku dni, spisze ci odpowiednie dokumenty, przejrzymy je razem i podpiszesz je, gdy będziesz pewna - dodałem, nie spuszczając z niej zaintrygowanego wzroku. - Jesteś niesamowicie podatna na perswazję... Niemal jak człowiek - przyznałem. - Pocałujesz mnie, Mandy...? Jeden, krótki całus - zaproponowałem, nadal mówiąc do niej łagodnie, a mała odległość między nami, kontakt wzrokowy oraz znajomość jej imienia - podręcznikowo wręcz wszystko to wzmacniało siłę zdolności charakterystycznej dla wampirów.
Musnęłam jego wargi, a gdy tylko to zrobiłam, uderzyłam go obiema dłońmi mocno w pierś, odpychając od siebie. Mężczyzna musial zrobić kilka kroków w tył aby utrzymać równowagę. Ja też się ciągnęłam, chcąc zwiększyć między nami odległość.
- Nie rób tego! - Zazgrzytałam zębami. - Ogarnij się koleś. Nie używaj na mnie pieprzonej perswazji, a już na pewno nie w taki sposób - warknelam. - Nie jestem kurwą.
Odwróciłam się rozgoryczona na pięcie i szybko uciekłam ze szklarni. Nie będę jak moja matka. Jeśli tak miała wyglądać moja praca w tym domu to nawet kasa mnie nie przekona. Niech się wypcha. Swoimi pieniędzmi. Swoją dumą. Swoim seksownym głosem... I zapachem...
Przyglądałem się jak Mandy ucieka, delikatnie wodząc palcami po wardze, gdzie tak jak poprosiłem, wampirzyca złożyła mi pocałunek. Uśmiechnąłem się lekko, ale do siebie, szczerze.
- Intrygujesz mnie... Zdecydowanie mnie intrygujesz - przyznałem, a powiernikiem tych słów były tylko kwiaty.
- Obawiałem się, że zgubiłaś się gdzieś w rezydencji - przyznałem, gdy ruda wampirzyca weszła do mojego gabinetu. - A byłaby to duża strata - dodałem, zdejmując okulary i rozpinając jeden guzik marynarki. - Mam już dla ciebie umowę. Zechcesz zerknąć? - zapytałem, wyciągając kilkustronicowy plik dokumentów. - Większość to zwykłe brednie związane z umową o pracę, ale zaznaczyłem ci zakres obowiązków, byś była ich w stu procentach pewna - dodałem uprzejmym tonem.
Obrażona jak dziecko podeszłam do biurka. Wydęłam wargi.
- Minęły cztery dni - mruknęłam, sięgając po kartki i odsuwając się o jednen krok od biurka. - Co napisałeś w sprawie tego, gdy ktoś złamie zasady w umowie? - zapytałam rzeczowo, a w moim głowie pobrzmiewało rozgoryczenie.
Byłam zła na niego za to co zrobił w szklarni i zła na siebie, że mój umysł był tak słaby, że reagował na wszystko.
- Jeśli ty je złamiesz, wylatujesz. Jeśli złamię je ja, dalej zwany pracodawcą, jestem ci winien odszkodowanie pieniężne, lub takie jakie sobie zażyczysz - powiedziałem. - Rzecz jasna uwzględniłem twoją nietykalność na tle seksualnym, wydałaś się bardzo wzburzona, malutkim całusem - dodałem, opierając się łokciem o biurko i przyglądając się jej.
- Wydawałam sie oburzona - mruknęłam pod nosem, czytając umowę. - Moze dlatego, że nie jestem zainteresowana? - zasugerowałam. - Skoro możesz mieć każdą, to czemu interesujesz się akurat kims, kto nie ma ochoty? Podnieca cię myśl o tym że ktoś jednak może być niedostępny? - zgadywałam.
- Co mnie podnieca to mój interes - oświadczyłem. - To był niewinny całus, w dodatku efekt tego, że jesteś bardziej niż bardzo podatna na perswazję. Martwi mnie to odkąd wykorzystała to Pixie - wyjaśniłem. - Na nic mi sługa, którego łatwo zmanipulować. Poza tym pracując tutaj będę starał się zapewnić ci ochronę, ale nie mogę poradzić na wszystko. Podstawy musisz znać, a obronę przed perswazją może opanować każdy wampir - zapewniłem spokojnie, a potem spojrzałem na nią znacząco. - Nawet nieczystej krwi.
Prychnelam zachowując zimna twarz.
- Co mi do tego - powedziałam tonem pełnym ignorancji, jakby to w ogóle nie dotyczyło mojej osoby. - Twoja perswazja jest silna - dodałam jeszcze, próbując się obronić przed jego oskarżeniami. Przygryzłam warge, przekręcając kartki, aby upewnić się że wszystko zostało uwzględnione.
- Nie przeczę. Dużo ją ćwiczyłem. Jednak na ciebie użyłem bardzo słabej - westchnąłem. - Proponuję ci pomoc. Pomoc w wytrenowaniu się w obronie perswazji - powiedziałem wprost. - Oraz nie mam nic przeciwko twojemu pochodzeniu. Po prostu warto o tym wiedzieć. Przynajmniej łatwiej zrozumieć twoje zachowanie.
- Moi rodzice to wampiry - powiedziałam jedynie, przysiadając w fotelu pod ścianą i zanurzając się w lektorze jaką byla umowa. Faktycznie, wszystko było napisane tak jak mówił. Wypisany zakres obowiązków, niezbyt dokładnie, ale za to dokładnie wypisane do zego zobowiązaba nie byłam.
W pierwszej chwili z lekka nie wierzyłam, że faktycznie przygotuje umowę dokładnie pode mnie i moje wymagania. Bo kim ja byłam? Mhm, ale najwidoczniej kimś byłam, skoro zadał sobie tyle trudu, bym tu została. Można by stwierdzić że miałam nieco przewagi w... Naszej relacji.
- Ale zapewne któryś z nich nie do końca - wytknąłem. - Na prawdę mnie to nie interesuję, zrozum, że nie mam nic do tego. Jesteśmy postępowymi wampirami - zapewniłem. - Nie zmienia to faktu, że jesteś narażona, przez brak tej umiejętności. Ale wiem jak cię jej szybko nauczyć. To w ramach bonusu. Za eksperymenty w szklarni - wyjaśniłem, starając się uniknąć słowa "przerosiny". Ponieważ nie przepraszałem!